همه چی آرومه.......

همه چی آرومه.......

دراین وبلاگ همه چی هست .جک،مطالب علمی ،چرت وپرت،جزوه درسی ،....خلاصه اش کنم امیدوارم دقایق واگه هم شد ساعات خوشی را سپری کنیم.
همه چی آرومه.......

همه چی آرومه.......

دراین وبلاگ همه چی هست .جک،مطالب علمی ،چرت وپرت،جزوه درسی ،....خلاصه اش کنم امیدوارم دقایق واگه هم شد ساعات خوشی را سپری کنیم.

سفر غذا(پایه هفتم)

مادراین یادداشت به سفر غذا در بدن ما و مراحل گوارش آن ومواد مورد نیاز بدن می پردازیم.

برای مطالب بیشتر به ادامه مطالب بروید.

1 .اهمیت دستگاه گوارش در بدن انسان را بنویسید .

بسیاری از غذاها به همان صورت که مصرف شده اند قابل استفاده

سلول ها نیستند و باید تغییراتی در آن ها صورت بگیرد. بنابراین بدن ما باید دستگاهی داشته باشد تا بتواند با تبدیل آن ها به مواد ضروری نیازهای خود را تامین کند . این دستگاه را دستگاه گوارش می گویند .

2. چه اعمالی در دستگاه گوارش انجام می شود ؟

الف ( گوارش : تغییراتی )شیمیایی و فیزیکی ( که روی غذا صورت می گیردو باعث می شود مواد مغذی آن ها وارد خون شوند یعنی غذا را به مولکول های قابل جذب تبدیل می کنند .

ب ( بَلع : فروبردن غذا از دهان به معده  پ ( جذب : عبور مولکول های ریز مواد از غشای سلول ها و وارد شدن به آن ها  ت ( دفع مدفوع : خروج مواد گوارش نیافته از بدن

3. انواع گوارش را نام ببرید . هر یک را توضیح دهید و بنوسید توسط چه قسمت ها یا موادی انجام می شوند ؟
الف ( گوارش فیزیکی : تغییرات فیزیکی به منظور خرد کردن غذا برای افزایش تماس آن با شیره های گوارشی صورت می
گیرد. این کار را نخست دندان ها و سپس ماهیچه های دیواره ی لوله گوارش انجام می دهند.
ب ( گوارش شیمیایی : ایجاد تغییرات شیمیایی بر روی غذا های خرد شده و تبدیل آن ها به مواد قابل جذب . ایجاد تغییرات
شیمیایی بر عهده ی موادی است که آنزیم نام داشته و در شیره های گوارشی وجود دارند.
نکته : آب ، مواد معدنی و ویتامین ها نیاز به گوارش نداشته و مستقیما جذب می شوند ولی لیپید ها ، پروتئین ها و قندها بایدابتدا هضم ) گوارش ( شوند تا قابل جذب گردند .
4. اجزای دستگاه گوارش را نام ببرید .
الف ( لوله گوارش : بخشی از دستگاه گوارش ما لوله ای پر پیچ و خم است که از دهان شروع
و به مخرج ختم می شود . این لوله شامل : دهان ، حلق ، مری ، معده ، روده باریک ،
روده بزرگ و مخرج می باشد . هر یک از این بخش ها کار مشخصی دارند .
ب ( غده های گوارشی : بخش دیگر دستگاه گوارش اندام هایی اند که در اطراف
لوله گوارش هستند و با آن ارتباط دارند و شامل غده های بزاقی ، پانکراس
) لوزالمعده ( ، کبد )جگر( و کیسه صفرا می باشند .
نکته : دیواره لوله ی گوارش از سه نوع بافت پیوندی ، ماهیچه ای و پوششی ساخته شده است .

5. دهان از چه قسمت هایی تشکیل شده است ؟ و وظیفه ی هر کدام از آن ها در دستگاه گوارش چیست ؟

دندان ها و زبان ؛وقتی غذا را می جوید ، در واقع آن را با دندان هایتان ریز می کنید . حرکت زبان نیز سبب می شود تا غذا با بزاق دهان ترکیب شود و به صورت توده های خمیری شکل در آید .

1 . انواع دندان ها را نام ببرید .

6 .وظیفه و تعداد آن ها در دهان را نیز ذکر کنید .

پیش: بریدن و تکه تکه کردن غذا ) 4عدد(

2. نیش : بریدن و تکه تکه کردن غذا ) 4عدد(  3. آسیای کوچک : خرد وله کردن غذا ) 8 عدد(  4. آسیای بزرگ: خرد وله
کردن غذا ) 62 عدد(

1. بزاق دهان حاوی چه موادی است و از کجا ترشح می شود ؟

بزاق دهان دارای آب و آنزیم است و از غده های بزاقی ترشح می شود .

8 . آنزیم را تعریف کنید .

آنزیم ها مولکول هایی اند که سرعت واکنش های شیمیایی را زیاد می کنند . بعضی از آنزیم هاتجزیه ی مواد غذایی را سرعت می بخشند . مثلاً نوعی آنزیم بزاقی در تجزیه نشاسته به قند ساده )گلوکز( نقش دارد.

9. وظیفه غده های بزاقی چیست ؟

این غده ها با ترشح بزاق باعث لغزنده شدن غذا و تغییر شیمیایی در آن می شوند.

61 . ترشح بزاق در دهان چه موقع زیاد می شود ؟

ترشح بزاق با نگاه کردن به خوراکی هایی که به خوردن آن ها علاقه مندیم یا حتی زمانی که اسم مواد خوراکی مورد علاقه مان را می شنویم ، افزایش می یابد .

نکته : امروزه از آنزیم ها در صنعت استفاده می برند . یک مثال افزودن آنزیم به پودر های ماشین لباس شویی است . با این
کار قدرت تمیز کنندگی پودرهای لباس شویی افزایش می یابد .

66 . دندان از چه قسمت هایی ساخته شده است ?

6. تاج : الف ( مینا : سطح دندان و ازسخت ترین مواد ب (عاج : زیر مینا که شامل مغز دندان و رگ های خونی است.

2. ریشه : سطح پوشیده از ساروج و درون لثه قرار دارد.

62 . چرا خوردن خوراکی هایی مثل شیرینی و شکلات از عوامل پوسیدگی دندان می باشد ؟

مواد قندی غذای باکتری هایی است که در دهان وجود دارند . این باکتری ها اسید تولید می کنند . اسید مینای دندان را از بین می برد و در نتیجه سبب پوسیدگی دندان می شود .

63 . وظیفه حلق در دستگاه گوارش چیست ؟

حلق غذا را به سمت مری هدایت می کند و از ورود آن به نای و بینی جلوگیری

می نماید.

64 . چگونه غذا در حلق به سمت مری حرکت می کند و به بینی یا نای نمی رود ؟

بینی ، نای و مری به حلق باز می شوند که با احتساب دهان گفته می شود لقمه غذا بر سر یک چهار راه قرار دارد . غذا با بالا آمدن زبان و چسبیدن به سقف دهان ) کام ( به سمت حلق رانده می شود . دراین هنگام زبان کوچک ) کام نرم ( به سمت بالا می رود و راه بینی را می بندد . راه نای نیز با بالا رفتن حنجره و پایین آمدن عضو ماهیچه ای به نام اپیگلوت بسته می شود . بنابراین غذا وارد مری می شود .

نکته : هنگامی که صحبت می کنیم ، مسیر نای باز است . در صورتی که در هنگام غذا خوردن صحبت کنیم ، غذا در زمان بلع یا فرورفتن ممکن است وارد نای شده و باعث ایجاد سرفه و یا حتی خفگی گردد.

65 . لقمه های کوچک چه تاثیری بر سلامت شما دارند ؟

اگر لقمه های کوچک از غذا برداریم ، می توانیم آن را بیشتر بجویم .در این حالت غذا به خوبی با بزاق دهان آغشته شده و گوارش آن آسانتر می شود .

61 . مری چه نقشی در دستگاه گوارش دارد ؟

وقتی غذا وارد مری می شود ، ماهیچه های دیواره ی مری منقبض و منبسط می شوند . ) حرکات موجی شکل ( در نتیجه غذا به پایین و به سمت معده رانده می شود .

61 . چه اتفاقاتی برای غذا در معده می افتد ؟

غذا برای مدتی در معده باقی می ماند تا به خوبی با شیره های گوارشی معده ترکیب شود . این شیره را سلول های پوششی معده ترشح می کنند . شیره گوارشی معده ، آنزیم و اسید دارد . این دو ماده به گوارش مواد غذایی کمک می کنند . وقتی ماهیچه های دیواره معده منقبض می شوند ، غذا نرم تر و با شیره گوارشی مخلوط می شود . غذای گوارش شده ، معده را ترک می کند و وارد روده باریک می شود .

68 . شیره گوارشی معده از کجا ترشح می شود ؟ و حاوی چه موادی است ؟

این شیره را سلول های پوششی معده ترشح میکنند . شیره گوارشی معده ، آنزیم و اسید دارد .

نکته : مدت توقف غذا در معده بستگی به غذایی دارد که می خوریم. غذاهای چرب مدت زمان بیشتری در معده می مانند .
نکته : روده باریک درازترین بخش لوله ی گوارش است که طول آن تقریباً 8 متر است و به 25 سانتی متر ابتدای آن اثنی عشر یا دوازدهه می گویند.

69 . محل گوارش نهایی غذاها کجاست ؟ روده باریک

21 . بیشترین مقدار گوارش در کجا و چگونه صورت می گیرد ؟

روده باریک ؛ این کار با کمک آنزیم های متفاوتی انجام می شود که در روده باریک وجود دارند . این آنزیم ها بیشتر مواد مغذی را گوارش و در نتیجه تجزیه می کنند .

26 . آنزیم های تجزیه کننده مواد مغذی در روده باریک در چه قسمت هایی ساخته می شوند ؟

پانکراس ) لوزالمعده (کبد ) جگر (  غده های داخل روده باریک

22 . بیشتر آنزیم های روده باریک در کجا ساخته می شوند و چگونه واردروده باریک می گردند ؟

در پانکراس ؛ آنزیم های ساخته شده در پانکراس از طریق لوله ای وارد ابتدای روده باریک می شوند .

23 . مولکول های مواد مغذی چگونه وارد سلول ها می شوند ؟

مولکول های مواد مغذی در روده باریک آنقدر کوچک شده اند که می توانند از غشای سلول ها عبور کنند .

نکته : روده باریک تنها بخشی از لوله گوارش است که همه ی مواد مغذی از آن جذب و وارد خون می شوند .

24 . منظور از پرز و ریز پرز در روده باریک چیست ؟

سطح داخلی روده را برجستگی هایی فراوان که کوچک و انگشت مانند هستند فرا گرفته است. این برجستگی ها را پرز می نامند. سلول های دیوارهای پرز ها نیز برجستگی های کوچکتری به نام ریزپرز دارند.

× نکته : اگر همه ی چین خوردگی های روده باریک باز شوند ، سطحی در حدود 21 فرش 4

را می پوشانند . این چین خوردگی ها (پرز و ریزپرزها ) باعث می شوند سطح تماس غذا با روده باریک تا 111 برابر افزایش یابد که این امر باعث افزایش جذب مواد در روده باریک ) ورود مواد مغذی به رگ های پرزها ( می گردد .

25 . چرا بیشترین مقدار جذب در روده باریک صورت می گیرد ؟

زیرا درداخل پرز تعدادی رگ وجود دارد که غذاهای جذب شده وارد این رگ ها می شوند .

نکته : عمل جذب به مقدار بسیار اندکی در دهان ، معده و روده بزرگ نیز انجام می شود.
21 . چه موادی وارد روده بزرگ می شوند ؟ موادی که در روده باریک گوارش نشده اند .

21 . چرا بخشی از سبزی ها در روده باریک گوارش نمی شوند ؟

زیرا اکثر سبزی ها از کربوهیدرات سلولز ساخته شده اند .سلولز در دستگاه گوارش انسان ، هضم )گوارش( نمی شود زیرا آنزیمی برای گوارش آن وجود ندارد.

28 . نقش روده بزرگ در جلوگیری از کمبود آب و مواد معدنی در بدن چیست ؟

موادی که از روده باریک خارج می شوند ، هنوزمقدار زیادی آب و مواد معدنی دارند . بخشی از آنها در روده بزرگ جذب می شوند . اگر روده بزرگ این کار را انجام ندهد ،بدن با مشکل کم آبی و کمبود مواد معدنی مواجه می شود .

29 . خوردن روزانه ی سبزی و میوه چه اهمیتی در سلامت دستگاه گوارش دارد ؟

سلولز این خوراکی ها سبب افزایش حرکات روده بزرگ و در نتیجه دفع آسان مواد می شود .

31 . وظایف روده بزرگ را بنویسید .

جذب بخشی از آب و مواد معدنی ای که از روده باریک خارج شده اند .  تولید ویتامین های B و K توسط باکتری های مفید روده باریک  حرکت دادن مدفوع به سمت مخرج

36 . روده بزرگ چه نقشی در دفع مواد دارد ؟

با انقباض ماهیچه های روده بزرگ ، مدفوع به سمت مخرج حرکت می کند واحساس دفع ایجاد می شود .

نکته : به زائده توخالی و کرمی شکل چسبیده به روده بزرگ آپاندیس می گویند . درصورتی که مجرای آپاندیس بسته شود ،
باکتری های درون آن با تکثیر خود آن را عفونی می کنند که باعث تورم و دردناک شدن این قسمت می شود .

32 . برخی از موارد اهمیت کبد را بنویسید .

ذخیره کردن برخی مواد مغذی خون و وارد کردن آن ها به سلول ها با توجه به نیازآن ها  ساختن صفرا برای گوارش چربی ها

نکته : کبد بزرگترین اندام بدن است .

33 . مهمترین وظیفه کبد چیست ؟

خون موجود در اطراف روده باریک سرشار از مواد مغذی است . این خون ابتدا وارد کبد میشود . بسیاری از مواد مغذی در این اندام ذخیره و با توجه به نیاز سلول به تدریج وارد خون می شوند .

34 . صفرا در کجا ساخته می شود ؟ در کجا ذخیره می گردد ؟ و چه اهمیتی دارد ؟

صفرا در کبد ساخته می شود . این ماده درکیسه صفرا ذخیره می شود . صفرا در گوارش چربی ها نقش دارد .

35 . چرا بعضی ها با خوردن شیر ، ناراحتی گوارشی پیدا می کنند ؟

نوعی قند به نام لاکتوز در شیر وجود دارد . بعضی افرادنسبت به این قند حساسیت دارند . چنین افرادی می توانند شیر بدون لاکتوز مصرف کنند .

31 . چرا باید در خوردن کربوهیدرات ها زیاده روی نکنیم ؟

اگر مقدار زیادی کربوهیدرات بخوریم ، کبد از آن ها برای ساختن چربی استفاده می کند . بنابراین اگر در خوردن خوراکی ها های پر از کربوهیدرات زیاده روی کنیم ، با مشکل اضافه وزن مواجه می شویم .

نکته : حداقل نیم ساعت فعالیت ورزشی در روز به داشتن وزن مناسب و همچنین سلامت دستگاه گوارش کمک می کند .
نکته : وزن مناسب در سلامت افراد موثر است .

31 . برخی از خطرات ناشی از وزن نامناسب را بنویسید .

خطر فشار خون زیاد و بیماری های قلبی در افرادی که اضافه وزن دارند ، بیشتر است  احتمال پوکی استخوان در افرادی که کمبود وزن دارند بیشتر است .

38 . چه عواملی در وزن افراد تاثیر گذار است ؟

وزن هر فردی به عواملی مثل وراثت ، مقدار غذای روزانه ، نوع خوراکی هایمصرفی ، تحرک ، استخوان بندی و ماهیچه ها ، قد ، ورزش ، میزان بافت چربی و ... بستگی دارد .

نظرات 2 + ارسال نظر
مظفر الدین شاه شنبه 15 فروردین 1394 ساعت 16:41

گلی دوشنبه 27 بهمن 1393 ساعت 22:28

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد